§24a polopaticky

05.03.2012 08:37

Cílem tohoto příspěvku je vysvětlit veřejnosti rozdíl mezi tzv. sporným a nesporným ( dohodnutým) rozvodem .  Rozejít se  totiž lze i  důstojným způsobem bez toho, aniž by se manželé vzájemně osočovali či dokonce ponižovali.  Doporučujeme proto všem, aby zahodili veškerou zášť a pokusili se na všem domluvit.

 

Nesporný rozvod

 

Předpoklady :

  1. Manželství trvalo alespoň rok
  2. Manželé spolu minimálně šest měsíců nežijí
  3. Druhý manžel se k návrhu připojí

 

Ad 1. – Bližší vysvětlení není jistě zapotřebí

Ad 2. -  Není nutné, aby každý z vás měl jiné bydliště. Postačí, pakliže shodně tvrdíte, že spolu nehospodaříte, intimně se nestýkáte, netrávíte společně volný čas – zkrátka, zařídili jste si svůj život po svém, v němž již druhý nemá své místo

Ad 3. – Ačkoliv jde o „nesporný rozvod“ , procesně se jedná o spor. Proto i v tomto případě musíte podat žalobu, kdy jeden z vás je v  pozici žalobce a druhý žalovaného. Žalovaný se  k podání připojí tak, že to  v žalobě  výslovně uvedete a žalovaný ji připodepíše.

 

Nezbytné dokumenty :

  1. Žaloba o rozvod manželství ( podepsána oběma z manželů)
  2. Písemná smlouva upravující vypořádání společného jmění pro dobu po rozvodu
  3. Písemná smlouva upravující práva  a povinnosti společného bydlení pro dobu po rozvodu
  4. Písemná smlouva o vyživovací povinnosti
  5. Pravomocné rozhodnutí soudu o schválené dohodě rodičů o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu
  6. Oddací list

 

Ad 1. -  Žaloba nemusí obsahovat podrobný popis rozkolu, postačí, pakliže stručně uvedete, že v určité době nastaly jisté problémy a žádný z vás nechce v manželství nadále setrvat.

Ad 2. -  Uzavřete smlouvu, v níž si vypořádáte majetek, který jste nabyli během manželství. Tímto se vyhnete i případným porozvodovým „ tahanicím „ o majetek.  Smlouvu musíte opatřit úředně ověřenými podpisy.

Ad 3. – Uzavřete smlouvu, v níž se dohodnete na budoucím bydlení ( kdo zůstane v bytě, který z vás si najde náhradní bydlení – včetně případného finančního vyrovnání). Smlouvu musíte opatřit úředně ověřenými podpisy.

Ad 4. -  Můžete uzavřít smlouvu o případné vyživovací povinnosti mezi rozvedenými manžely pro dobu po rozvodu ( například, je-li žena na mateřské dovolené). Smlouvu musíte opatřit úředně ověřenými podpisy.

Ad 5. – Pakliže máte nezletilé děti, soud vás nerozvede, dokud nebude rozhodnuto o dětech. O tom, kdo je bude mít nadále v péči a na výši výživného se musíte rovněž dohodnout.

     

  V případě, že splníte všechny shora uvedené podmínky, soud se nebude zabývat příčinami manželského rozvratu. Nebude zjišťovat, co jste si kdy řekli, komu je který z vás nevěrný anebo jak často jste se intimně stýkali. Bude-li žaloba perfektně připravená, soud ani obvykle nenařídí jednání. Znamená to, že budete rozvedeni bez toho, aniž byste se museli vůbec k  soudu dostavit.  ( platí zejména pro bezdětná manželství a nebo manželství kde již děti dosáhly plnoletosti )   Bonusem tomu všemu je skutečnost, že za vše  - a to včetně majetkového vypořádání – zaplatíte soudní poplatek jen ve výši 2.000,- Kč.

 

JUDr. Jana Poslední, advokátka