Společné jmění manželů

01.03.2012 12:23

Společné jmění manželů (SJM) vzniká uzavřením manželství. Jde vlastně o specifickou formu spoluvlastnictví, která může vzniknout jen mezi manžely a která má vlastní úpravu odlišnou od obecného spoluvlastnictví.

V letech 1950–1964 se tento právní institut nazýval zákonné společenství majetkové, poté až do roku 1998 bezpodílové spoluvlastnictví manželů.

Rozsah SJM

Patří do něj majetek, který získá jeden nebo oba po dobu trvání manželství, i dluhy, které ve stejné době vznikly jednomu nebo oběma.

Naopak do něj nepatří:

  • věci, které jeden z manželů vlastnil už před svatbou, nebo věci, které za ně nabyl,
  • věci sloužící k osobní potřebě,
  • dědictví ,
  • dary,
  • restituce
  • dluhy, které za trvání manželství způsobil jeden z manželů nad míru přiměřenou majetkovým poměrům obou.

V případě pochybností se má za to, že  majetek či dluhy patřící do společného jmění manželů patří.

Manželé mohou své společné jmění rozšířit, zúžit nebo odložit jeho vznik až ke dni zániku manželství. Také snoubenci mohou ještě před svatbou své budoucí poměry v manželství upravit obdobně. Úprava rozsahu musí být vždy provedena ve formě notářského zápisu. O zúžení rozsahu až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti může navíc na návrh jednoho z manželů rozhodnout soud (např. tehdy, když je jeden z manželů alkoholik, nebo pokud začal podnikat anebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti).

Správa SJM

Majetek užívají a udržují oba manželé společně. Běžné záležitosti (nákupy, oprava) může vykonávat každý sám. Nejde-li o běžné záležitosti, např. využití majetku k podnikání, je potřeba souhlasu obou manželů. Ze závazků patřících do společného jmění a právních úkonů týkajících se společného jmění jsou oba oprávněni a povinni společně a nerozdílně. Ale stejně jako rozsah, tak i správu společného jmění si mohou oba manželé upravit notářským zápisem jiným způsobem.

Zánik SJM

Společné jmění manželů zaniká:

  • zánikem manželství - rozvod, smrt nebo prohlášení za mrtvého,
  • prohlášením konkurzu na jednoho z manželů,
  • uložením trestu propadnutí majetku jednomu z manželů.

V případě zániku společného jmění manželů se musí provést jeho písemné vypořádání, při kterém se vychází z toho, že podíly obou manželů na zaniklém společného jmění jsou stejné. Pokud nedojde k dohodě, rozhodne o vypořádání na návrh jednoho z manželů soud. Pokud by ani k tomuto vypořádání nedošlo, nastupuje po 3 letech od zániku společného jmění právní fikce, že k vypořádání došlo. V takovém případě platí, že movité věci si bývalí manželé rozdělili podle toho, u kterého z nich se nacházejí, u ostatních movitých věcí, dluhů a u nemovitostí vzniká podílové spoluvlastnictví, přičemž jejich podíly jsou stejné.

Reference

 1. § 22–29 zákona č. 265/1949 Sb., o právu rodinném

 2. Čl. II zákona č. 91/1998 Sb.

 3. § 143 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (dále jen „ObčZ“)

 4. § 144 ObčZ

 5. § 143a a 148 ObčZ

 6. § 145–147 ObčZ

 7. § 22 odst. 1 a § 24 odst. 1 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině

 8. § 268 odst. 1 zákona č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon

 9. § 66 odst. 4 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

 10. § 149 a 150 ObčZ

Zdroj : wikipedia