Měla bych na Vás tento dotaz. Jsem spoluvlastníkem nemovitosti s bývalým manželem. Bývalý manžel ale měl dluhy a exekučním příkazem byla celá nemovitost zabavena(hypotéka se zástavním právem). Jelikož jsem se já žádným způsobem nezapříčinila na manželový

30.10.2011 13:12

Záleží na tom, zda měl svou polovinu domu bývalý manžel zastavenou ještě v době, kdy jste byli manželé. Pokud tedy hypotéka vznikla v době manželství, byla možná exekuce na celou nemovitost. V opačném případě, nebo pokud se nejedná o hypotéku, ale o dluhy touto nemovitostí nezajištěné, mohli exekutoři zabavit pouze podíl bývalého manžela.  Váš podíl Vám musí zůstat, i kdyby věc šla do dražby. O takové byste měla být ze zákona informována, neboť máte zákonné předkupní právo. To sice v případě dražby nemůžete uplatnit, ale v případě stejného podání bude nemovitost přiklepnuta Vám.

Nikdo tedy nemůže Vaši polovinu do exekučního řízení zařadit. V každém případě urgujte soud s tím, že máte právo na zasílání informací, jakožto spoluvlastník dané nemovitosti.