co závěr ze statistiky ?

31.05.2010 12:20

..............Současná sňatečnost v České republice se z dlouhodobého hlediska jeví jako nízká. V mezinárodním porovnání však stále ještě mírně převyšuje sňatečnost západoevropských populací.

Bezprostřední příčinou vývoje sňatečnosti a rozvodovosti ve sledovaném období je změna populačního klimatu, zejména odkládání sňatků a porodů do vyššího věku a tendence omezování počtu dětí v rodině. K tomuto rozhodnutí jsou mladí lidé vedeni komplexem ekonomických a sociálně psychických jevů, vznikajících v současném procesu transformace české společnosti. Vedle obvyklých ekonomických a bytových potíží vede k odkládání sňatků i podstatně širší rejstřík zájmů mladých lidí: podnikání, cestování, dočasný pobyt v zahraničí, profesní kariéra. Tyto vlivy budou působit i v budoucnosti a je pravděpodobné, že zvyšování průměrného věku snoubenců bude pokračovat.

Sílící prosazování individuálních zájmů nad zájmy rodinné vede k častějším rozpadům rodin. Změnou legislativy v roce 1998 se podmínky rozvodu, především mladých manželství s dětmi,  ztížily, jejich projednávání se zřejmě prodloužilo. Intenzita rozvratů manželství, vedoucí k rozvodu se však nemění a rozvodem končí kolem 40 % manželství, z hlediska délky trvání manželství později než před novelou zákona o rodině. Česká republika tak nadále zůstává ve skupině pěti až šesti evropských zemí s nejvyšší úrovní rozvodovosti.........