cenné papíry

01.03.2012 10:12

Cenný papír

Cenný papír je listina či listinu nahrazující záznam, které inkorporují soukromé právo a toto právo je se svým nosičem pevně spjato. Společnost nebo jiný subjekt vydávající cenný papír se nazývá emitent. Cenný papír je listina, která je bezprostředním nositelem práva. Představuje dokument, s nímž je svázána určitá hodnota, majetek a majetkový prospěch.

U cenných papírů obecně je velmi důležité především rozlišovat druh, podobu a formu.

Druhy cenných papírů

 Samotný pojem „cenné papíry“ je v České republice definován v § 1 odst. 1 zákona České národní rady č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, pouze otevřeným výčtem, podle nějž jsou cennými papíry zejména akcie, zatímní listy, poukázky na akcie, podílové listy, dluhopisy, investiční kupóny, kupóny, opční listy, směnky, šeky, náložné listy, skladištní listy a zemědělské skladní listy.

Někdy se za cenné papíry označují i bankovky, které mají svůj původ ve směnkách, ale česká legislativa je pod tento pojem nezahrnuje a pojednává o nich samostatně.

Existuje několik druhů cenných papírů, v České republice jsou zákonem upraveny tyto:

 akcie (§ 155 Obch. zák.)

 zatímní listy (§176 Obch. zák.)

 poukázky na akcie (§204b Obch. zák.)

 podílové listy (§8 zák. o kolektivním investování)

 dluhopisy (zák. o dluhopisech)

 investiční kupóny (zák. o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby)

 kupóny (§12 zák. o cenných papírech)

 opční listy (§ 217a Obch. zák.)

 směnky (čl. I a III zák. směnečného a šekového)

 šeky (čl. II a III zák. směnečného a šekového)

 cestovní šeky (§720 a násl. Obch. zák.)

 náložní listy (§ 612 a násl. Obch. zák.)

 skladištní listy (§ 528 Obch. zák.)

 zemědělské skladní listy (§ 2 zák. o zemědělských skladních listech)

 jiné listiny, které jsou za cenný papír prohlášeny zvláštními zákony

 

Německý občanský zákoník uvádí mnohem širší škálu cenných papírů, respektive definuje (§ 807) zvláštní termín „Inhaberpapier“ (cenný papír na majitele či doručitele), pod něž spadají mimo jiné i takzvané „kleine Inhaberpapiere“ (malé cenné papíry na majitele), mezi něž patří třeba poštovní známky, jízdenky, vstupenky, telefonní karty, dárkové kupóny, kolkové známky, dálniční známky atd. České právo se podobnými předměty speciálně nezabývá, některé obdobné se považují za tzv. ceniny.

Podoba cenných papírů v ČR

Listinná podoba Cenný papír existuje jako fyzická listina, všechny cenné papíry mohou existovat v listinné podobě (výjimky stanoví zvláštní právní předpisy, ovšem ne paušálně pro některý druh cenných papírů, ale pouze pro vybrané emitenty). Zaknihovaná podoba Cenný papír existuje pouze jako záznam v evidenci, zaknihovat lze pouze zastupitelné cenné papíry (akcie, poukázky na akcie, podílové listy, dluhopisy, kupóny a opční listy).

Forma cenných papírů v ČR

Určení formy nám udává, kdo je vlastníkem a jakým způsobem může tento cenný papír převést. Forma u cenných papírů však může být poměrně problematická, protože se může stát, že dva různé právní předpisy přisuzují stejnému papíru názvově různou (a bohužel i zaměnitelnou) formu – základním dokumentem v tomto směru je zákon o cenných papírech, ale speciální (a tedy mající přednost) k němu je Obchodní zákoník, proto je v následujícím dělení forma uvedena podle §4 zák. o cenných papírech a v (druhé) závorce podle Obchodního zákoníku tam, kde se překrývají:

Na doručitele (au porteur papíry = na majitele podle Obch. zák.) Cenné papíry na doručitele jsou neomezeně převoditelné, a to pouhým předáním (tzv. tradicí). Na řad (orderpapíry = na jméno podle Obch. zák.) Cenné papíry na řád se nemusí nijak odlišovat od cenných papírů na jméno (viz níže), také alespoň zprostředkovaně obsahují jméno 1. nabyvatele, rozhodující je tedy, co o jejich formě říká zákon; k převodu je třeba rubopis (tzv. indosament) + předání (tradice) + smlouva (avšak ta nemusí být písemná, takže v praxi postačuje indosament a tradice). Na jméno (rektapapíry, au nom papíry) Pro cenné papíry na jméno je typické, že obsahují jméno 1. oprávněného ve svém textu a převádějí se písemnou smlouvou + předáním (tradicí).

Další dělení cenných papírů

 podle charakteru obligační (závazkové) - obsahují v sobě subjektivní právo a mohou se týkat 1) peněžitého plnění (směnky, šeky), 2) práva na vydání věci ( náložní listy, skladištní listy) nebo 3) jiného plnění (poukázky na akcie)

 věcněprávní - ztělesňují věcné právo (ať už vlastnické právo nebo zástavní právo) (zemědělský skladní list)

 podílnické - vyjadřují 1) právo na určitém majetku či výnosech (podílové listy) nebo 2) právo účasti na podnikání (akcie)

 podle zastupitelnosti

 - je třeba, aby cenný papír splnil podmínky uvedené §2 zák. o cenných papírech a pouze tyto zastupitelné cenné papíry lze zaknihovat (viz výše)

 podle kótace

 - kótované cenné papíry jsou takové, které byly přijaty k obchodování na určitém veřejném trhu; za kótovaný cenný papír je pak dle zákona (v ČR) považován ten, který je přijat k obchodování na tzv. oficiálním trhu, což je hlavní segment trhu veřejného

 podle vztahu k (v něm) inkorporovanému právu deklaratorní - emise daného cenného papíru pouze osvědčuje právo (akcie)

 konstitutivní - emise zde je naopak nutným předpokladem pro vznik práva (směnka)

 podle způsobu distribuce veřejně nabízené - veřejnou nabídkou se rozumí jakékoli jednání, kterým se sděluje širšímu okruhu zájemců dostatek informací o nabízených investičních cenných papírech

 

Hlavní a vedlejší

- vedlejší cenný papír obsahuje určité právo, které ale obstojí jen, pokud existuje i hlavní cenný papír (např. kupóny jako vedlejší cenný papír pro výnos z akcií)

 investiční a neinvestiční investiční - vyčleněny v § 3/2 zák. o kapitálovém trhu, jsou automaticky investičními nástroji

 neinvestiční - všechny ostatní

mající podobu hromadných listin

- jedná se o emisi (vydání), které dočasně nahrazuje jednotlivé cenné papíry a práva spjatá s hromadnou listinou nelze dělit převodem; v podobě hromadných listin mohou existovat pouze akcie, dluhopisy, poukázky na akcie a zatimní listy

Prameny úpravy cenných papírů a kapitálového trhu

 Obecné prameny cenných papírů zákon o cenných papírech (č. 591/1992 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 obchodní zákoník (č. 513/1991 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 občanský zákoník (č. 40/1964 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 občanský soudní řád (č. 99/1963 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 

Zvláštní prameny cenných papírů zákon o dluhopisech (č. 530/1990 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o směnečný a šekový (č. 191/1950 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o zemědělských skladních listech a zemědělských veřejných skladech (č. 370/2000 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 devizový zákon (č. 219/1995 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby (č. 92/1991 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 

Prameny upravující kapitálový trh a práva a povinnosti účastníků zákon o podnikání na kapitálovém trhu (č. 256/2004 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o investičních společnostech a investičních fondech (č. 248/1992 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o dohledu v oblasti kapitálového trhu (č. 15/1998 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o bankách (č. 21/1992 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

 zákon o České národní bance (č. 6/1992 Sb.), ve znění pozdějších předpisů

zdroj : wikipedie